Uit onderzoek is gebleken dat een burn-out beroepsziekte nummer 1 is in Nederland, jaarlijks melden ruim 14% van de werknemers dat ze klachten van een burn-out hebben. Soms liggen de oorzaken bij de werknemers zelf, bijvoorbeeld door veel te veel willen doen of door een slechte planning. De werkgever kan zelf echter ook redelijk wat doen om te voorkomen dat zijn werknemers een burn-out krijgen, een burn-out coach uit breda vertelt er wat meer over.

Luister goed naar je werknemers

Het is belangrijk om goed naar je werknemers te kijken en luisteren, vaak kan je aan bepaalde symptomen al zien of een werknemer tegen een burn-out aan zit of niet. Denkfouten, stemmingswisselingen, paniekaanvallen en geheugenverlies zijn symptomen die hierdoor kunnen ontstaan. Zodra je één of meerdere van deze symptomen ziet, ga dan met die werknemer in gesprek en probeer samen tot een goede oplossing te komen. Als je werknemers het druk hebben, probeer ze dan ook niet te pushen door onrealistische deadlines te stellen.

Stimuleer het werkplezier

Natuurlijk is het belangrijk dat er binnen een organisatie veel en serieus gewerkt wordt, de sfeer is echter ook heel belangrijk. Met een goede werksfeer zal het werkplezier van je medewerkers ook gelijk omhoog gaan. Je kan het werkplezier stimuleren door de volgende zaken toe te passen:

● Laat mensen hun eigen werkritme en planning bepalen

● Communiceer positief terug

● Toon betrokkenheid met je medewerkers. Door af en toe een praatje met ze te maken leer je ze ook beter kunnen, vraag bijvoorbeeld wat ze het afgelopen weekend gedaan hebben of wat ze juist voor het komende weekend van plan zijn.

● Geef je werknemers ook genoeg ruimte voor hun creativiteit

● Laat waardering zien wanneer een taak goed is uitgevoerd

● Laat je werknemers onderling gewoon praten, een lolletje is goed voor de sfeer en het bouwt een band op.

Een gezonde werkcultuur is ook belangrijk voor het werkplezier. Veel bedrijven besteden tegenwoordig tuin aan bepaalde thema’s zoals gezondheid en gezondheid. Laat je personeel in de pauze een lekker rondje lopen en zorg dat er altijd fruit of andere gezonde hapjes in de kantine staat.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *