Alcoholisme komt voor bij allerlei mensen, en kan veel verschillende redenen en oorzaken hebben. Het heeft echter vaak niet alleen nare gevolgen voor diegene zelf, maar ook de mensen er om heen. We hebben het hier niet alleen over fysieke en mentale gevolgen van alcoholverslaving, maar ook de sociale en financiële problemen die vaak volgen. De strijd tegen alcoholverslaving kan een zware reis zijn, maar gelukkig zijn er diverse benaderingen die mensen helpen bij hun herstel. Een van deze technieken, die de laatste jaren steeds meer aandacht heeft gekregen, is hypnotherapie. In deze blog verkennen we wat deze techniek precies inhoudt en welke rol het speelt bij het behandelen van een alcoholverslaving. 

Wanneer heb je een alcoholprobleem?

Voordat we ons gaan verdiepen in hoe hypnotherapie kan helpen met het bestrijden van een alcoholverslaving, is het belangrijk om vast te stellen wanneer we precies spreken van een alcoholprobleem. Wanneer je een paar keer per week een alcoholisch drankje nuttigt, hoeft dit namelijk niet per se meteen een probleem te zijn. Het wordt echter een probleem wanneer het drinken van alcohol overgaat van een verzetje naar het gevoel dat je niet meer kan functioneren zonder. De drang om alcohol te nuttigen is nu sterker geworden dan de mogelijkheid om het niet te doen. Hierbij domineert de behoefte aan alcohol je wilskracht en is er een drang in je ontstaan die jouw rationele gedachten overheerst en zelfs hetzelfde gevoel kan geven als je behoefte aan eten en water. 

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een wetenschappelijk erkende therapievorm die al eeuwenlang toegepast wordt. Door middel van hypnotherapie is het mogelijk om in contact te komen met je onderbewustzijn om op deze manier bepaalde patronen en / of blokkades te doorbreken. De aanpassingen die je op onbewust niveau doet worden vervolgens doorverwezen naar je bewustzijn waardoor je gedrag aangepast zal worden. Hierdoor zul je niet meer het gedrag vertonen waar je vanaf wilt, wat in dit geval overmatige alcoholconsumptie is. 

Hoe helpt hypnotherapie bij alcoholverslaving?

Hypnotherapie begint altijd met het achterhalen van het onderliggende gevoel wat ten grondslag ligt aan je gedrag. Je bent immers niet geboren met het onderliggende gevoel waardoor jij denkt alcohol nodig te hebben, maar dit is ergens vandaan gekomen. Drink je bijvoorbeeld omdat je bepaalde vervelende gevoelens wilt onderdrukken? Of denk je niet leuk genoeg te zijn zonder een slok op te hebben? Middels hypnose en de hulp van je hypnotherapeut ga je dit onderliggende gevoel achterhalen en vervolgens aanpakken en veranderen op onbewust niveau. Dit zal bereikt worden met behulp van bepaalde hypnotherapie oefeningen, waarmee je in de eerste sessie kennis zult maken zodat je precies weet wat je te wachten staat.

Heb je na het lezen van deze blog nou interesse gekregen om middels hypnotherapie je alcoholverslaving aan te pakken, dan heb je de eerste belangrijke stap in ieder geval al gezet! Mocht je in de buurt van ‘s Hertogenbosch wonen, kies er dan voor om van je alcoholverslaving af te komen met behulp van hypnotherapeut Kevin Boeren.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *