In de afgelopen jaren is het online therapieaanbod flink toegenomen. Voor sommige mensen is dit een uitkomst, omdat ze door geografische, fysieke of emotionele redenen niet naar een fysieke praktijk kunnen gaan. Het kiezen van de juiste psycholoog op afstand kan echter lastig zijn. Hieronder geef ik enkele tips om je te helpen bij het vinden van de juiste online psycholoog voor jouw behoeften.

 

Zoek een erkende professional

Het is belangrijk om een ​​erkende professional te vinden. Kijk of de psycholoog een geldige licentie heeft en welke accreditaties hij of zij heeft. Controleer of de psycholoog bijvoorbeeld lid is van een branchevereniging, zoals het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) of de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCT). Deze organisaties hebben strikte eisen waaraan hun leden moeten voldoen om de kwaliteit van de behandeling te waarborgen.

Lees beoordelingen en recensies

Lees de beoordelingen en recensies van andere patiënten over de psycholoog. Deze informatie kan je helpen bij het bepalen van de kwaliteit van de dienstverlening. Er zijn verschillende websites waar je beoordelingen kunt vinden, zoals ZorgkaartNederland of Google Reviews.

Zoek naar specialisaties

Psychologen hebben vaak verschillende specialisaties. Zoek naar een psycholoog die gespecialiseerd is in jouw specifieke problemen. Als je bijvoorbeeld een burn out, zoek dan naar een burn-out psycholoog die hierin gespecialiseerd is.

 

Kijk naar de prijs en vergoedingen

Controleer of de psycholoog online sessies aanbiedt en wat de prijs daarvoor is. Vergelijk ook de prijzen van verschillende online psychologen. Als je verzekerd bent, controleer dan of jouw zorgverzekeraar de behandeling vergoedt.

Plan een eerste kennismaking

Plan een eerste kennismaking met de psycholoog om te kijken of er een klik is. Dit kan bijvoorbeeld via een videoconferentie. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij de psycholoog en dat je open kunt spreken over je problemen.

Wees realistisch

Het kan zijn dat de eerste psycholoog die je uitkiest niet de juiste voor jou is. Wees niet bang om verder te zoeken als je het gevoel hebt dat de behandeling niet goed bij je past. Het kan soms even duren voordat je de juiste psycholoog hebt gevonden.

 

Samenvattend is het kiezen van de juiste online psycholoog een persoonlijke keuze. Door de bovenstaande tips te volgen en je intuïtie te volgen, kun je de juiste keuze maken en de juiste persoon vinden om je te helpen. Door de drempel van online therapie te nemen, krijg je de kans om te werken aan je geestelijke gezondheid op een manier die voor jou werkt.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *