Ieder jaar veranderen er weer zaken aan de zorgverzekering. Er gaan in de meeste gevallen kosten omhoog en daarnaast worden ook de kosten voor het eigen risico voor het komende jaar vastgesteld. In 2020 was het eigen risico €385, net als in 2019, 2018, 2017 en 2016. En ook voor de zorgverzekering 2021 is het eigen risico hetzelfde bedrag. Wat houdt het eigen risico precies in en wat zijn je mogelijkheden hiermee? Hier lees je alle belangrijke informatie. Het vergelijken zorgverzekering kan je geld besparen.

Alles over de eigen risico

Het eigen risico is een bedrag dat je betaalt als je kosten maakt voor zorg uit de basisverzekering. Dit bedrag is verplicht en staat op minimaal €385. Het eigen risico is onder andere ingesteld door de overheid om zo iedereen bewust te maken van de zorgkosten die in Nederland worden gemaakt. Daarnaast voorkomen verzekeraars met het eigen risico dat de verzekeringspremie stijgt.

Met het eigen risico betaal je het eerste deel van de zorgkosten zelf. Voor een bezoek aan de huisarts betaal je geen eigen risico, maar wanneer je via de huisarts medicijnen krijgt voorgeschreven, betaal je hierover wel eigen risico. Soms is dit het hele bedrag en soms een percentage van dit bedrag.

Eigen risico bij kiezen zorgverzekering 2021

Wanneer je jouw zorgverzekering 2021 gaat uitkiezen, is het belangrijk om te weten wat je mogelijkheden zijn met het eigen risico. Het eigen risico is minimaal €385, maar je kunt er ook vrijwillig voor kiezen om dit bedrag te verhogen. Dit kun je doen wanneer je verwacht weinig zorg nodig te hebben. Weinig zorg nodig hebben betekent dan ook dat je minder snel geld zal hoeven te betalen van je eigen risico. Een bijkomend voordeel is dat je in ruil hiervoor minder premie per maand betaalt. Bekijk altijd eerst je opties voordat je besluit dit te doen. Dus ziektekostenverzekering vergelijken is een verstandig besluit.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *