Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Aminozuren spelen hierin een grote rol, maar niet iedereen weet precies wat dit zijn. Daarom leggen we dat graag aan je uit. Het zijn namelijk de bouwstenen voor de vorming van eiwitten en die hebben weer invloed op de vorming van bot- en spierweefsel. Als je gaat sporten dan heb je het juist nodig zodat je spieren ook weer goed kunnen herstellen na inspanning. Daarom zijn er meer dan genoeg sporters die supplementen nemen zodat zij genoeg binnenkrijgen en het lichaam ook weer goed kan herstellen na een intensieve sportsessie.

Lichaam en voedingsstoffen

Voedingsstoffen heeft je lichaam iedere dag volop nodig. Maar aminozuren ook want deze zorgen voor de opslag van voedingsstoffen, hierbij kun je denken aan mineralen, eiwitten, vitaminen, water en vetten. Krijg je genoeg aminozuren binnen? Dan is het helemaal goed, want dan heb je minder kans op bijvoorbeeld artrose en diabetes.

Verschillende soorten

  • De aminozuren worden verdeeld in drie soorten en dat zijn:
  • Essentiële aminozuren, deze maken ons lichaam niet zelf aan. Ze zullen dan ook altijd verkregen worden uit voeding, voorbeelden zijn valine, lysine en tryptofaan.
  • Semi-essentiële aminozuren, het lichaam maakt deze wel aan maar niet genoeg.
  • Niet-essentiële aminozuren, ons lichaam maakt deze zelf aan, zoals glycine, alanine en glutaminezuur.

Het is goed om eens na te gaan welke voedingsmiddelen jij dagelijks binnenkrijgt om er dan een beeld van te krijgen of dat je genoeg aminozuren binnenkrijgt, of dat je wellicht supplementen moet slikken (als aanvulling).

Welke voedingsmiddelen?

In dierlijke bronnen van eiwit vind je veelal aminozuren. Goede voorbeelden zijn rundvlees, kip, eieren en melk. In plantaardige etenswaren zitten ze ook, zoals quinoa en sojabonen. Als je het niet genoeg binnenkrijgt kun je altijd supplementen nemen, deze kunnen dan besteld worden bij supplementenspecialist.nl.

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *