De zomer zit er alweer bijna op. Het is nu de tijd om het sporten weer op te pakken, maar toch is de motivatie soms ver te zoeken. Zoek je een goede reden om de sportschool weer in te duiken? Dan geven we je die! Krachttraining voor vrouwen biedt niet alleen veel gezondheidsvoordelen, het is ook nog eens goed voor je mentale gesteldheid. Misschien herken je dat lekkere gevoel wel na een workout. Daar doe je het voor toch? Maar wat nu als we je vertellen dat je ook op de lange termijn een stuk gelukkiger wordt van sporten? Lees hier waarom sporten je een goed gevoel geeft.

Lekker gevoel na het sporten

Misschien had je er eerst niet zoveel zin in, maar na de tijd ben je onwijs blij dat je toch naar de gym bent gegaan. Je voelt je goed over jezelf en kijkt alweer uit naar de volgende training. De meeste mensen vinden dat sporten een goed gevoel geeft, en dit klopt wetenschappelijk gezien ook nog eens. Na een training komen er zogeheten gelukshormonen vrij die je een lekker gevoel geven. De meest bekende gelukshormonen zijn dopamine, serotonine en endorfine. Hieronder leggen we kort uit wat deze hormonen met je mentale gesteldheid doen.

Het geluksgevoel werkt motiverend

Na een training komt er dopamine vrij in je lichaam. Deze dopamine maakt je alerter, meer gefocust en zorgt voor meer trainingsplezier. Als je intensief aan krachttraining doet, komt er na enkele minuten al dopamine vrij in je lichaam. En dit zorgt voor een goed gevoel. Hoe meer je traint, hoe meer dopamine er wordt vrijgegeven en hoe meer zin je hebt in de volgende training.

Door het vrijkomen van dopamine krijg je een goed gevoel wanneer je aan het trainen bent. Maar na de training wordt het serotonine-niveau verhoogd en voel je je trots en blij. Serotonine geeft je een gevoel van euforie.

Je bent gelukkiger op de lange termijn

Het effect van de gelukshormonen merk je niet alleen tijdens en vlak na de training, maar ook op lange termijn. Wanneer je regelmatig aan krachttraining doet, worden de gelukshormonen vaker en op meer plekken in de hersenen vrijgelaten. Dit zorgt voor een toenemend gevoel van voldaanheid. Daarnaast kunnen trainingen ook helpen om het niveau van het stresshormoon cortisol te verlagen. Dit zorgt er voor dat je beter bestand bent tegen stress.

Van sporten word je dus niet alleen gezonder en fitter, maar ook gelukkiger!

Bronnen:
https://www.orangefit.nl/fitblog/training/waarom-sporten-je-een-lekker-gevoel-geeft

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *