Thuiszorg kan erg duur zijn. Zeker wanneer het 24-uurs zorg betreft. Gelukkig hoef je dit niet altijd zelf te betalen. Vaak wordt het namelijk helemaal of deels vergoed. Hoe het precies zit met de financiering, leggen we uit in dit artikel!

Een indicatie aanvragen

Het eerste wat je altijd moet doen wanneer je thuiszorg nodig hebt is een indicatie aanvragen. Hierdoor weet je hoeveel zorg je kunt krijgen en in welke vorm. Bij deze aanvraag kun je kiezen uit twee vormen van financiering:

Persoonsgebonden budget (PGB)

De eerste optie is een ‘persoonsgebonden budget’ (PGB). Een PGB is een bedrag waarvoor je zelf de zorg in kunt kopen. Je kan in dit geval dus zelf de zorginstelling kiezen. Met een persoonsgebonden budget kun je verschillende vormen van thuiszorg inkopen, waaronder 24-uurs zorg. Uiteraard moet je hiervoor dan wel geïndiceerd zijn. Ook maak je zelf afspraken met de zorgverlener. Je hebt dus erg veel keuzevrijheid bij PGB.

Zorg in natura

De tweede optie die je naast PGB hebt is zorg in natura (ZIN). Hierbij betaald de overheid of je zorgverzekeraar de kosten voor de thuiszorg. Je krijg hierbij dus niet zelf een budget dat je uit kunt geven. De thuiszorgorganisatie regelt de zorg helemaal voor je. Dit kan een voordeel zijn wanneer je het liefst zo min mogelijk wilt regelen, maar het kan ook een nadeel zijn aangezien je dus zelf niet de touwtjes in handen hebt.

Welke is het beste?

Dus; welke van de 2 opties moet je kiezen? Dit verschilt per persoon en per situatie. De ene persoon zal PBG fijner vinden omdat je hierbij meer zeggenschap hebt, en de ander zal zorg in natura fijner vinden omdat dit het makkelijkste is. Het verschilt tevens per zorgvraag en per verzekering welke van de 2 het gunstigst is. Verdiep je hier van te voren dus goed in.

Particuliere financiering

Wanneer je niet in aanmerking komt voor een indicatie kun je er voor kiezen om zelf de financiering te doen. Ook wanneer je meer zorguren wilt dan je indicatie dekt kun je er voor kiezen aanvullende uren zelf te betalen. Vaak is particuliere financiering fiscaal aftrekbaar.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *