Het menselijk lichaam is een complex systeem van spieren, botten en gewrichten en het is niet ongebruikelijk om af en toe last te hebben van klachten in dit bewegingsapparaat. Gelukkig zijn er verschillende benaderingen beschikbaar om deze klachten te behandelen, waaronder manuele therapie en chiropractie. Hoewel beide benaderingen gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid van het bewegingsapparaat, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee disciplines. In dit artikel leggen wij uit wat deze verschillen zijn, zodat je bij rugklachten of andere vervelende pijn een goed overwogen keuze kunt maken. Zo ook in Assen, waar je zowel voor chiropractie, als voor manuele therapie in Assen terecht kunt.

Opleiding en training

Een van de eerste verschillen tussen manuele therapie en chiropractie is de achtergrond van de professionals in elk vakgebied. Manuele therapeuten zijn doorgaans fysiotherapeuten die extra specialisatie hebben op het gebied van het behandelen van gewrichts- en spieraandoeningen. Zij hebben een Masteropleiding afgerond in de manuele therapie en hebben een stevige basis in de reguliere medische praktijk. Ook werken ze vaak samen met andere zorgverleners. Aan de andere kant zijn chiropractors specifiek opgeleid in chiropractie, een benadering die zich concentreert op de wervelkolom en de mogelijke impact van wervelsubluxaties op de algehele gezondheid.

Verschil in behandelingsbenadering

Manuele therapie en chiropractie verschillen ook in hun benadering van behandeling. Manueel therapeuten maken gebruik van verschillende technieken, waaronder mobilisatie, manipulatie en oefeningen om de bewegingsvrijheid van gewrichten en spieren te herstellen. Ze richten zich vaak op meerdere gewrichten en spiergroepen in het lichaam. Aan de andere kant leggen chiropractors de nadruk op chiropractische aanpassingen, waarbij ze zich voornamelijk concentreren op de wervelkolom. Deze aanpassingen zijn bedoeld om subluxaties te corrigeren en zo de normale zenuwfunctie te herstellen.

Filosofie en doelstelling

Een belangrijk onderscheid tussen deze twee benaderingen ligt in hun filosofie en doelstelling. Manuele therapie maakt vaak deel uit van een breder medisch zorgsysteem en streeft ernaar om de algehele functionaliteit en mobiliteit van het lichaam te herstellen. Chiropractie daarentegen heeft soms een meer holistische benadering en gelooft dat wervelsubluxaties invloed kunnen hebben op het zenuwstelsel en daarmee op de algehele gezondheid.

Behandelingsgebied

Terwijl manuele therapie zich uitstrekt tot verschillende gewrichten en spieren in het hele lichaam, legt chiropractie de nadruk op de wervelkolom en het corrigeren van mogelijke subluxaties. Dit betekent dat de behandelingen van een chiropractor vaak specifiek gericht zijn op de wervelkolom en de impact ervan op het zenuwstelsel.

Zorgkostenvergoeding

Een ander belangrijk verschil is de vergoeding door zorgverzekeraars. Manuele therapie valt onder de noemer fysiotherapie en de verzekering die daarbij hoort. Fysiotherapie zit niet standaard in je basiszorgverzekering, maar is een aanvullende verzekering. Chiropractie valt onder de noemer alternatieve geneeswijzen en wordt uit dit potje bij de zorgverzekering vergoed. Hiervoor geldt hetzelfde als bij fysiotherapie: wanneer je een aanvullende verzekering hebt, wordt dit vergoed.

Manuele therapie of toch chiropractie?

In conclusie, zowel manuele therapie als chiropractie bieden opties voor het behandelen van bewegingsgerelateerde klachten. De keuze tussen deze benaderingen hangt af van persoonlijke voorkeuren, medische context en de aard van de klachten. Het is aan te raden om met zorgverleners te praten voordat je een beslissing neemt. Een manueel therapeut is vaak een geïntegreerd onderdeel van reguliere gezondheidszorgteams, terwijl een chiropractor een specifieke benadering hanteert die gericht is op wervelsubluxaties. Met de juiste informatie en begeleiding kun je de beste behandelingsoptie voor jouw behoeften kiezen.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *