Een gehoortoestel is bestemd voor mensen die slechthorend zijn. Door gebruik te maken van zo’n apparaat worden geluiden versterkt. Op deze manier kan je weer beter horen. Er komt nog wel wat bij kijken wanneer je een gehoortoestel nodig hebt. Denk aan een hoortest, kosten en een audicien. Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Audicien

Audiciens zijn onder andere werkzaam in winkels die gehoorapparaten verkopen, zoals Specsavers, Beter Horen en Schoonenberg. Welke audicien je kiest, dat is je eigen keuze. Wel is het aan te raden om voor een winkel te kiezen, die een erkend audicien keurmerk heeft of een audicien die bij StAr geregistreerd staat. Dat betekent dat ze voldoen aan de eisen van vakbekwaamheid.

Hoortest

Als je het gevoel hebt dat je slechter hoort, dan is een hoortest aan te raden. Je kan een afspraak maken bij de huisarts of de audicien. Ze checken meestal eerst de oren om te kijken of er geen sprake is van een ontsteking of verstopping. Daarna wordt de test uitgevoerd. Je doet een koptelefoon op en je krijgt tonen te horen op verschillende toonhoogtes. Na de test krijg je de uitslag en advies.

Kosten gehoorapparaat

De prijzen van gehoorapparaten kunnen verschillen van 500 euro tot wel 1000 euro. Rond de 500 euro heb je een budget gehoorapparaat. De basis gehoorapparaten liggen tussen de 500 en 800 euro. De allermodernste apparaten zijn al gauw boven de 1200 euro. De basisverzekering vergoedt 75% van het aankoopbedrag voor volwassenen. De overige 25% is een eigen bijdrage die je moet betalen. De kosten gaan van je eigen risico af. In sommige gevallen wordt er een vergoeding aangeboden door de aanvullende verzekering voor de eigen bijdrage. Kinderen onder de 18 jaar krijgen 100% vergoedt.

Al met al komt bij de aanschaf van een gehoortoestel veel bij kijken. Verdiep daarom van te voren goed in deze zaken. Zo weet je wat je te wachten staat en waar je over praat.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *