Zonder te zweten een stuk fietsen en moeiteloos een heuvel optrappen. Met een elektrische fiets kom je sneller en met weinig inspanning op je bestemming. Dit klinkt natuurlijk ideaal, maar als je daadwerkelijk een elektrische fiets aanschaft zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Lees snel verder voor tips bij de aankoop van een elektrische fiets.

1. Soort elektrische fiets

Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen op de markt en veel verschillende merken zoals Batavus, Sparta en Gazelle. Kijk dus eerst welke fiets goed bij jou past. Hieronder staan de verschillende soorten fietsen.

Stadsfiets

De stadsfiets is de meest bekende en eigenlijk de standaard elektrische fiets. Je kunt hier goed mee naar je werk, school of voor recreatief gebruik. De maximumsnelheid van deze fiets is 25 km/h.

Moederfiets

De moederfiets is geschikt om eenvoudig en veilig met kinderen te fietsen. De fiets heeft vaak een lage instap en een dubbele standaard. Hierdoor kan je de kinderen makkelijker in een fietszitje plaatsen.

Er is ook nog een andere variant op de moederfiets: de bakfiets. Deze fiets lijkt op normale moederfiets, maar heeft een bak voorop. Hier kunnen de kinderen in zitten. Doordat de fiets elektrisch is, trapt dit een stuk lichter.

Speed pedelec

Een speed pedelec kan harder dan een normale elektrische fiets. De fiets heeft een maximumsnelheid van 45 km per uur. Ideaal dus als je snel op de plek van bestemming wil zijn. Deze fiets heeft een geel kenteken en een helm is dus verplicht. Verder gelden ook dezelfde regels als voor een bromfiets. Je mag hiermee niet op het fietspad tenzij dit is aangegeven, anders moet je je op de normale rijbaan verplaatsen.

2. Motor

Bij het kiezen van een elektrische fiets is de motor ook belangrijk. Voor de plek van de motor heb je drie opties: voor, midden, of achter. De meeste mensen kiezen voor een middenmotor. Dit voelt het meest natuurlijk aan. Bij een voorwielmotor voelt het of je wordt voorgetrokken, maar deze motor heeft ook voordelen. Je kunt er makkelijk mee fietsen als de accu leeg is en de fietsen zijn vaak goedkoper. Een achterwielmotor voelt als een steuntje in de rug. Dit zie je weinig bij de “normale” e-bike, vaker bij de bakfietsen.

3. Actieradius en accu

De actieradius geeft aan hoe ver je kan rijden met de elektrische fiets als de accu vol is. Kijk eerst waar je de fiets voor wil gebruiken. Een langere actieradius heeft vaak een hoger prijskaartje. Als je vooral kleine ritjes gaat maken is het dus zonde om hierin te investeren.
Verder is het goed om te kijken naar de accu zelf. Bij de ene fiets kan je de accu verwijderen, maar bij andere zitten deze in het frame verwerkt. Als je geen stroom in de buurt van je fiets hebt, is het dus handig om een fiets met afneembare accu aan te schaffen.

4. Sensoren

De trapondersteuning wordt bepaald door de sensoren. Hiervan heb je twee soorten: de rotatiesensor en de trapkrachtsensor. De rotatiesensor reageert alleen op de rotatie van de trappers en geeft altijd dezelfde ondersteuning. De ondersteuning begint pas als de trappers draaien en de reactietijd bij stoppen of remmen duurt wat langer.
De trapkrachtsensor voelt natuurlijker aan. Deze reageert op de kracht die je op de trappers zet. Moet je een heuvel op? Dan geeft de fiets extra ondersteuning. Als je remt of stopt, stop de ondersteuning ook gelijk. Kijk dus goed wat jij zelf prettig vindt.

5. Gewicht

Een e-bike is een stuk zwaarder dan een normale fiets. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn, tenzij je de fiets mee wil op de auto. Sommige fietsen hebben een te hoog gewicht voor een fietsendrager. Kijk hier dus goed naar bij de aanschaf van uw fiets.

Hopelijk heb je iets aan deze tips bij het aanschaffen van je elektrische fiets. In ieder geval veel fietsplezier gewenst.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *